Sjuksköterskorna Evelina Persson, Elin Rosén och Clara Hansson vill se förändring på akuten i Halmstad. Foto: SVT

Sjuksköterskorna har tröttnat på personalbristen på akuten i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Personal beordras att jobba på lediga dagar.

Nyblivna sköterskor agerar lärare åt andra, ännu nyare.

Nu ryter sjuksköterskorna på akuten i Halmstad ifrån om för tung arbetsbörda.

– Man har bara nästippen ovanför ytan, säger Elin Rosén.

När specialistsjuksköterskan Elin Rosén såg sommarschemat för sin arbetsplats blev hon chockad.

– Jag tänkte: ”Oj. Hur ska det här gå?”

87 arbetspass gapade tomma inför sommaren på akuten i Halmstad. Det motsvarar ungefär fem heltidstjänster. Luckorna löstes med hjälp av förskjutna semestrar och personal som beordrades att jobba på sina lediga dagar. Till hösten fattas ett tiotal sjuksköterskor.

”Mental stress”

Elin Rosén upplever att bristen på erfaren personal är större än vad hon har varit med om tidigare. Hon har varit akutsjuksköterska i 13 år.

– Jag vill ge alla patienter den bästa vården, men när man inte känner att man räcker till...det blir en mental stress, förklarar hon.

– Man har bara nästippen ovanför ytan.

LÄS MER: Sjukhuset vill förbättra arbetsmiljön och patientflödet

Hon får medhåll av sjuksköterskekollegorna Evelina Persson och Clara Hansson. Att det inte finns tillräckligt med erfaren personal gör arbetsbördan tung för både nya och erfarna.

– Den vana personalen får dra ett väldigt tungt lass. Man kan få ta flera positioner på samma arbetspass, berättar Elin Rosén.

– Det tar väldigt mycket energi, säger Evelina Persson.

– Vi ska också ta hand om svårt sjuka och skadade patienter. För att optimera ett sånt omhändertagande krävs vissa utbildningar, och det är inte all personal som har de utbildningarna, säger Elin Rosén.

Tappat lusten

Samtidigt ska de hinna hjälpa nyblivna sjuksköterskor att komma in i arbetet. Clara Hansson har jobbat på akuten i åtta månader och agerar lärare åt de som är nyare än henne.

– Jag vill ju jobba med det här. Men nu efter den här sommaren känner jag att det inte är värt det. Det är så mycket ansvar som vi nya får ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.