I somras avlossades minst sju skott mot två män på Östergård i Halmstad. Foto: SVT/Polisen

Tre frikänns efter skottlossning på Östergård i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades i oktober för försök till mord och grovt vapenbrott efter en skottlossning på Östergård i Halmstad i somras. Nu står det klart att de frikänns.

Det var den 11 juni som larmet kom om en skottlossning mellan Gustafsfält och Östergård i Halmstad.

Personer på parkbänk måltavla

Skotten ska ha avlossats med syfte att döda två män som satt på en parkbänk.

Tre män, 29, 23 och 18 år gamla, häktades och åtalades.

Enligt åtalet ska 23-åringen har avlossat skott mot männen på parkbänken. 18-åringen, ska ha varit på plats när vapen överlämnats och tillhandahållit en cykel som transportmedel, till och från brottsplatsen. 29-åringen ska ha följt och transporterat personer i fordon till och från platsen. Mannen ska även ha dirigerat skyttarna till skjutplatsen.

Går inte att bevisa att 23-åringen avlossade skott

Enligt domen går det inte att bevisa att den man som åklagaren menar avlossade skott faktiskt har gjort det.

Nu frikänns de tre männen, enligt domen kan det inte ställas utom rimligt tvivel att de är skyldiga. Ytterligare tre personer är misstänka för inblandning i händelsen och på två av de männen är internationella arresteringsorder utfärdade. Samtliga ingår, enligt åklagaren, i en gänggruppering.

Åklagaren ska överväga överklagan

Åklagare Klas Lundgren säger till SVT Nyheter Halland att han ska läsa domen noga och överväga om den ska överklagas till Hovrätten.

– Männen har setts vid och kring brottsplatsen i anslutning till skottlossningen. Men det är ett indiciemål och bevisvärdering är ingen exakt vetenskap – det är svårt. De båda offren har antingen inte velat medverka i utredningen eller säger sig inte minnas något. Jag får fundera på domen under de tre veckor jag har på mig innan en överklagan måste vara inne, säger Klas Lundgren.

Om de två män som idag är eftersökta av polisen internationellt, grips och förhörs, kan det förändra något för det här målet?

– Om det skulle komma fram nya vittnesuppgifter eller andra bevis så går det att begära resning,  om den friande domen för de tre männen vunnit laga kraft, säger Klas Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.