Detaljplan delar halmstadpolitiken – Alliansen vill ha folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill fortfarande genomföra folkomröstning om liggande detaljplan över hotell och saluhall på Österskans, tvärt emot Socialdemokraterna. på tisdagen ska Kommunstyrelsen fatta beslut i frågan.

– Det är ett bekymmersamt läge, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Halmstad kommun 

I klippet motiverar Jenny Axelsson (C) varför alliansen vill driva processen vidare.

Det var i fredags som Socialdemokraterna tvärvände och ville dra tillbaka den föreslagna detaljplanen över området Österskans. Åsiktsändringen överraskade Alliansen som ser det som att Socialdemokraterna försöker sätta käppar i hjulet i en pågående process.  

– Man lägger en våt filt över stadsutvecklingen, säger Jenny Axelsson (C). 

Socialdemokraterna motiverar sin nya hållning i frågan med att både Länsstyrelsen och en extern konsult invänder mot det föreslagna projektet. Orsaken är bland annat att man anser att det inte tar hänsyn till kulturvärdena i tillräckligt hög grad.

Socialdemokraterna vill därför att man gör om processen och kommer fram till en ny plan för området.

Men Alliansen står fast vid detaljplanen och vill genomföra folkomröstning om förslaget enligt plan i januari. Men hur det kommer att gå utan majoritetens stöd på tisdagens möte återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.