Monica Wester, föräldraorganisationen Barnverket. Foto: Privat/TT

Fler barn får medicin mot adhd

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga i åldern 10-17 som får medicin mot adhd fortsätter att öka. I Halland ligger antalet förskrivningar dessutom över rikssnittet.

De senaste tio åren har utskrivningen av adhd-medicin till unga ökat markant. 2006 var det 1,6 procent av pojkarna i åldern 10 till 17 år och 0,3 procent av flickorna som fick medicin mot adhd utskriven.

Förra året låg den siffran på 5,5 procent för pojkar och 2,5 procent för flickor, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Och siffrorna är enligt Socialstyrelsen högre än förväntat.

– Bland barn i skolåldern är det enligt forskning runt fem procent som har adhd. Med hänsyn till att alla inte börjar med läkemedel är andelen pojkar i åldern 10-17 år som medicineras nu högre än förväntat, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Halland ligger över rikssnittet

I Halland var det under förra året 7,0 procent av pojkarna mellan 10 och 17 år och 3,4 procent av flickorna som fick medicin mot adhd utskriven.

Halland ligger därmed över rikssnittet när det kommer till förskrivning av adhd-läkemedel, visar rapporten.

Samtidigt som utskrivningarna av adhd-medicin till unga fortsätter att öka finns det röster som ställer sig kritiska till diagnostiseringen.

Monica Wester är fysioterapeut och kommunikatör för föräldraorganisationen Barnverket, och hon menar att man måste undersöka barnens arbetsmiljö.

– Jag tror det är viktigt att man tittar på barnens fysiska arbetsmiljö innan man ställer diagnoser. Personligen så tror jag att diagnoserna ställs för tidigt, säger Monica Wester på föräldraorganisationen Barnverket och fortsätter:

– I dag är arbetsmiljön för unga inte bra nog. Det är viktigt att man ser över storleken på barngrupperna, buller och personaltätheten i skolorna. Ett barn måste ha tillgång till såväl aktivitet som ro, säger hon.

Fakta: Andel pojkar och flickor mellan 10 och 17 år i Halland som har minst en utskriven adhd-medicin

  • Hylte: Pojkar 6,3 procent – Flickor 3,0 procent
  • Halmstad: Pojkar 7,3 procent – Flickor 3,3 procent
  • Laholm: Pojkar 5,8 procent – Flickor 4,2 procent
  • Falkenberg: Pojkar 6,8 procent – Flickor 3,6 procent
  • Varberg: Pojkar 6,4 procent – Flickor 3,6 procent
  • Kungsbacka: Pojkar 7,4 procent – Flickor 3,3 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.