Anders Richardsson, ordförande i LRF Halland. Foto: SVT

Allt fler halländska bönder väljer bort palmolja

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar väljer bort livsmedel som innehåller palmolja och soja eftersom det bidrar till skövlingen av regnskog. Bönderna i Halland hakar på trenden, menar LRF:s ordförande Anders Richardsson.

Debatten kring palmoljan och sojans negativa effekter på klimatet är i högsta grad levande, och flera bönder tar nu aktivt ställning mot att köpa in importerat foder till sina djur.

Läs också: Hans går är fri från palmolja

Uppe i Dalsland har till exempel elva gårdar meddelat att de från årsskiftet enbart ska leverera mjölk som kommer från svensk och europeisk odling till sitt lokala mejeri. Det rapporterar tidningen ATL.

Trend även i Halland

Anders Richardsson är regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Halland. Han berättar att trenden finns även i Halland.

– Det pågår definitivt en utveckling där vi vill göra oss mer oberoende av sådana produkter, säger han.

En konkret åtgärd är att öka odlingen av exempelvis svensk åkerböna som har en hög proteinhalt.

– Odlingen av åkerböna i Halland har ökat ganska kraftigt de senaste åren. Vi ökar vår egen proteinodling i takt med vad vi kan och vågar. Då drar vi ner på importerad soja och palmolja, säger Anders Richardsson.

Påverkas av konsumenterna

De halländska bönderna påverkas av den allmänna debatten och efterfrågan från Sveriges konsumenter, menar han.

Varför köper då bönderna fortfarande in foder utomlands?

– Det handlar främst om näringsvärdet i fodret, att vårt eget foder inte har likvärdiga aminosyror. Men det har blivit bättre, och det pågår hela tiden en förädling. Soja har utan tvekan den bästa proteinkvaliteten. Vi jobbar på att göra soja odlingsmöjlig även i Sverige. Det går inte i dag. Grundkravet är att vi hade behövt ha längre nätter på sommaren för att sojan ska trivas, säger Anders Richardsson.

Vad tänker du kring problemet med skövling av regnskog och att ni bidrar till den genom att köpa utländskt foder?

– Vi vill inte vara delaktiga i skövlingen av regnskog, men samtidigt kan vi inte lösa de globala utmaningarna själva. Det handlar inte bara om skövlingen, utan även om sättet som det odlas på. Det är extremt monokulturellt eftersom många enbart odlar till exempel soja. Vi jobbar inte så i Sverige, utan vi värnar om biologisk mångfald och tänker på kemikalieförbrukningen, säger Anders Richardsson.

Vill bli självförsörjande

Målet är enligt Richardsson att i framtiden kunna odla allt foder till djuren själva i Halland, och på så sätt bli helt självförsörjande.

– Målet är att försörja oss på svenska produkter. Vi vill ta bort eller i alla fall minska vårt beroende av de importerade råvarorna. Trenden är att vi allihop är på väg i den riktningen att odla allt mer foder själva. Det känns spännande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.