Löpning i tuff terräng. Riktig traillöpning är när man springer på stigar som inte går att cykla på, säger Mattias Skärbäck, arrangör till succéloppet Bocksten trail run i Åkulla bokskogar utanför Varberg.

Allt fler springer traillöpning – här är loppet som slår deltagarrekord varje år

Uppdaterad
Publicerad

Bort från asfalt och ut i skogen. Allt fler väljer att springa så kallad traillöpning. Bocksten trail run som i helgen arrangeras utanför Varberg har på fem år vuxit från knappt 300 deltagare till tusen.

– Tusen deltagare är den maxgräns vi har satt och loppet är helt fullt, säger Mattias Skärbäck.

Tillsammans med sin bror Andreas Skärbäck och Mattias Korskulle har han arrangerat loppen sedan 2015 i Åkulla bokskogar i Varbergs inland.

Kan troligen inte bli större

Under de här åren har intresset för traillöpning exploderat, vilket märks i både antalet arrangerade lopp och i antal deltagare runt om i Sverige.

Kan loppet växa ännu mer?

– Nej, det är knappast troligt om vi inte ändrar upplägg helt. Det går inte att släppa ut fler löpare på samma gång på de här små stigarna. Dels är det en känslig natur, dels ska vara en upplevelse för dem som är med, säger Mattias Skärbäck.

Både elit och motionärer

Bocksten trail run ingår från och med i år också i en nystartad traillöpningstour med 15 deltävlingar där en svensk traillöpningsmästare koras vid årets slut.

Årets startfält innehåller några av Nordens bästa traillöpare, men den stora andelen av deltagarna är motionärer, berättar Mattias.

Loppet har fyra olika distanser – allt från fem kilometer till hela 46 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.