– Psykiatrin idag är mycket bättre på att fånga de här problemen och ta dem på allvar, säger Aslak Iversen, verksamhetschef vuxenpsykiatriska öppenvården, Region Halland.
LÄS MER: Vad är adhd?
Sedan 2012 har antalet patienter som är inskrivna på vuxenpsykiatriska öppenvården inom Region Halland, och som har en adhd-diagnos, ökat med med drygt 1.000 personer.
– Tittar man bara på vår verksamhet så var 20 procent av patienterna diagnostiserade med adhd 2012. Idag är motsvarande siffra 30 procent. Det vill säga 2.400 patienter får vård inom psykiatrin i Region Halland för adhd, säger slak Iversen.
Alla upptäcks inte som barn
Ökningen antas ha flera orsaker.
– Det viktigaste skälet till ökningen är att inte alla upptäcks som barn. Det har varit en kraftfull kunskapsutveckling på området ADHD. Men den har skett de senaste två decennierna, säger Aslak Iversen.
LÄS MER: Mary-Anne fick sin adhd-diagnos som vuxen
En annan förklaring till ökningen att stigmatiseringen kring psykisk ohälsa minskar.
– Det finns en ökad medvetenhet om psykiatri i befolkningen, och man ställer sig själv sådana frågor som, ”Kan jag ha ADHD?”, i högre utsträckning.
Får tillgång till vård
Vad betyder det att få en adhd-diagnos som vuxen?
– Det betyder framförallt att man får tillgång till vård. Det finns ju kompetent och effektiv vård för adhd. Vi har farmakologisk behandling, alltså mediciner, och vi pedagogiska insatser.