Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra förvaltningschef Anna Pohjanen berätta om varför de genomför förändringen. Foto: SVT/Aina Olson

Ambulansen i Halland behöver spara – minskar passningsuppdrag

Publicerad

Ambulansen och sjukresor för region Halland har ett ekonomiskt underskott och måste därför spara pengar. Att dra ner på ambulansens passningsuppdrag är en av åtgärderna.

Om alla ambulanser i ett ambulansområde är på uppdrag, kan ett annat område skicka ut en ambulans för att stå på gränsen mellan de två områdena – ett så kallat passningsuppdrag. Detta för att minska framkörningstiden om det skulle ske ett tidskritiskt ambulansbehov.

Men region Halland kommer nu dra ner på passningsuppdragen, något som P4 Halland var först med att rapportera om.

Kan man ändå garantera en patientsäkerhet?

– Ja, eftersom vi sett att det inte genererar någon effekt på insatstiderna, säger Anna Pohjanen, förvaltningschef för ambulans i Region Halland.

Starta klippet för att höra förvaltningschef Anna Pohjanen berätta om varför de genomför förändringen.

Hallands ambulansområden

I Halland så finns det åtta ambulansstationer fördelade över de sex kommunerna. Varje dygn är upp till 23 stycken ambulanser igång, beroende på vilken tid på dygnet det är.

Under 2023 så körde ambulanserna i region Halland 252 000 mil, varav 231 000 mil var i uppdrag. Av dessa så bestod passningsuppdragen av 27 000 mil.

Källa: Anna Pohjanen, förvaltningschef för staben Ambulans diagnostik och hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.