Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skärbrädor, bord – och till och med badkar. Det mesta går att skapa utav ett gäng gamla trästockar. I klippet kan du se några av Anders Ölunds skapelser som uppskattats av kungahuset. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Anders i Laholm gick från slöjdlärare till kunglig hovleverantör

Publicerad

Hur förvandlar man ett par gamla trästockar till något som faller kungahuset i smaken? Det har den före detta träslöjdsläraren Anders Ölund i Ränneslöv utanför Laholm koll på. Så pass mycket att han nu fått titeln kunglig hovleverantör.

Sedan 1988 har den före detta slöjdläraren Anders Ölund skapat möbler av gamla trästockar i Ränneslöv utanför Laholm.

– Jag har länge uppfattats som en skrotnisse och många har skakat på huvudet åt det jag håller på med. Men det här erkännandet visar att jag har varit på rätt spår, konstaterar Anders Ölund.

Behövde någon som sågade upp döda almar

En parkansvarig på Kungliga Djurgårdens nationalstadspark besökte Anders under en konstrunda i Halland för några år sedan. Han förklarade att det inte fanns någon i Stockholm som kunde såga upp deras almträd som dött i almsjukan.

– Då frågade han om jag ville det och eftersom jag har utrustningen tackade jag ja.

Anders gjorde dessutom möbler och skärbrädor av virket, vilket föll kungahuset i smaken.

I Sverige finns 132 kungliga hovleverantörer varav två med ursprung i Halland. Förutom Anders Ölund är mejeriet i Kvibille också med på listan.

I klippet får du följa med till Anders gård och se hur han skapar i trä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.