Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare har Anders Thornberg inte ställt upp på en intervju. Men vid en lekplatsinvigning i Varberg fick SVT chans att ställa frågor. Se i klippet. Foto: Rebecka Block/SVT

Anders Thornbergs första kommentar om brottsmisstanken

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Anders Thornberg har hittills inte ställt upp på någon intervju sedan han blev misstänkt för brott i samband med polischef Mats Löfvings död. Men när han under måndagen gjorde sitt första offentliga framträdande, vid invigningen av prins Julians lekplats, ställde SVT frågor om brottsmisstankarna.

Just nu pågår en förundersökning kring tidigare rikspolischef Anders Thornberg som är misstänkt för vållande till annans död i samband med polischefen Mats Löfvings död. Brottsmisstankar som Anders Thornberg själv tidigare förnekat.

Anders Thornberg, som numera är landshövding i Halland har tidigare endast kommenterat ärendet via länsstyrelsen hemsida där han skriver: ”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig.”

Under måndagens lekplatsinvigning i Varberg fick SVT möjlighet att ställa frågor om detta för första gången. Se intervjun i klippet ovan.

Anders Thornberg är knapphändig i sina svar till SVT men säger att den pågående brottsutredningen inte påverkar hans arbete som landshövding.

Är det lämpligt att du sitter kvar som landshövding under tiden som du är brottsmisstänkt?

– Den frågan får ställas till regeringen, svarar Anders Thornberg.

I november 2023 kom beskedet att Anders Thornberg lämnar posten som rikspolischef för ett helt nytt uppdrag – som landshövding i Halland.

Men vem är Anders Thornberg – se klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olika roller med flera tunga chefsuppdrag – starta klippet för att få koll på avgående rikspolischefen Anders Thornberg Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.