Anders utsattes för stöld på sin gård: ”Känner mig uppgiven”

Publicerad

Natten den 11 juni slog tjuvarna till mot Anders Ekeroths gård utanför Oskarström. Verktyg, diesel och maskiner för ett värde på mellan 30 000 och 40 000 kronor försvann. Trots att polisen visste att flera gårdsstölder begåtts under tidsperioden åkte de aldrig ut till gården för att se om det fanns några spår.

Redan i juni rapporterade SVT Nyheter Halland om att polisen misstänkte att en gårdsliga härjade i Hallands inland. Då hade 22 stölder anmälts på två veckor. Totalt under sommaren har nu 80 stölder av samma typ anmälts.

Efter stölden på Anders gård gjorde han en polisanmälan. Trots det kom ingen ut till gården för att se om det fanns några spår, vilket Anders hävdar att det gjorde. Senare fick han ett brev hem där det stod att förundersökningen lagts ner.

– Det stod att den var nedlagd eftersom att det inte fanns några spår. Det är jättekonstigt för de har ju inte ens varit här, säger Anders.

Vill ha hårdare gränskontroller

Flera gårdar i närheten av Anders Ekeroth har blivit utsatta för stölder, och han menar att gränskontrollerna borde skärpas för att försöka råda bot på problemet.

– Är det som polisen säger att det är en liga så åker de ju utomlands. En polis jag har pratat med säger att mycket som kommer in i landet kontrolleras men inte det som åker ut ut landet. Det är ju bara att lasta en lastbil och åka rakt ut, säger han.

Stor ekonomisk förlust

Även om många av sakerna som blev stulna hade några år på nacken så påpekar Anders att det var en hård ekonomisk förslust när de försvann. Efter förra årets torka finns inga marginaler.

– Man känner sig totalt uppgiven för det här fortsätter ju bara. Jag har inte råd att köpa nya grejer, jag har fortfarande ingen borrmaskin, säger han.

Men borde man inte ha grejerna bättre skyddade?

– Det kan man ju tycka, om man ska räkna med att folk stjäl. Men det är inte okej att stjäla, det har jag lärt mig i alla fall.

I klippet ovan berättar Anders Ekeroth om hur stölderna påverkat honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer