Gårdsinbrottet har skett inom Falkenbergs, Hyltes och Halmstads kommuner, mestadels i inlandet. Nu efterlyser polisen tips. Foto: TT/SVT

Polisen misstänker: Gårdsliga härjar i Hallands inland

Uppdaterad
Publicerad

På två veckor har minst 22 gårdar och lantbruk i Hallands inland drabbats av inbrott och stölder.

– Det är siffror som vi inte brukar vara i närheten av, säger Anders Norberg, kommissarie vid polisens utredningssektion i Halland.

Natten mot torsdagen skedde det i Unnaryd. Natten innan i Skavböke och dess förinnan har gårdar i bland annat Simlångsdalen, Vessigebro, Torup, Getinge och Kvibille drabbats.

– Med något undantag har det skett i inlandet av Halland, öster om E6:an, framförallt i ett område där Falkenbergs, Hyltes, och Halmstads kommuner gränsar till varandra, säger Anders Norberg vid polisens utredningssektion.

Hylte

Misstänker skåpbil

Sedan den 30 maj har 22 polisenanmälningar gjorts. Bland annat har röjsågar, motorsågar, gräsklippare och stora mängder diesel stulits från förråd och ekonomibyggnader på lantbruk. 

Polisen misstänker att det är samma gärningspersoner som ligger bakom inbrottsvågen och att ett större fordon, kanske en skåpbil, används vid stölderna eftersom en del av stöldgodset är skrymmande. Merparten av stölderna har skett på natten.

Polisen söker tips

Finns det några vittnen som har sett något?

– Jag kan inte gå in på detaljer, men vi vill få in mer uppgifter om iakttagelser och för att det här inte ska fortsätta ber vi personer i området vara uppmärksamma på om de ser fordon eller personer som inte brukar befinna sig där, säger Anders Norberg.

Har ni någon misstänkt?

– Nej, vi har inte någon frihetsberövad, säger Anders Norborg.

Vidtar ni några andra åtgärder än att gå ut och efterlysa tips?

– Jag har gjort en begäran inom polisområdet om att de här brotten ska prioriteras nu, så att våra tekniker kan skickas ut och göra brottsplatsundersökningar. Därför är det viktigt att inbrotten polisanmäls så fort som möjligt när de upptäcks, säger Anders Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hylte

Mer i ämnet