Maria Hedin (S), BUN-ordförande i Hylte menar att pengarna kan komma till användning, trots nedskärningar. Foto: Privat/TT

Halland kan få 139 miljoner till ökad jämlikhet i skolan

Publicerad

För tredje året i rad delar regeringen ut statsbidrag för att öka jämlikheten i skolorna. Mest pengar har Hylte kommun chans att få, som redan står inför nedskärningar inom skolan. Något som statsbidraget inte kan täcka upp för.

– Jag är övertygad om att vi kan använda pengarna på andra bra sätt som kan förbättra jämlikheten, säger Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Hylte.

Sammanlagt har kommunerna i Halland möjlighet att söka 138 miljoner kronor i statsbidrag till en mer jämlik skola. För Hylte kommuns del handlar det om 8160 kronor i bidrag per elev, totalt runt tolv miljoner kronor. Just nu står Hylte kommun inför att göra besparingar på 39 miljoner kronor, något som bland annat leder till att kommunen fått skära ner på antalet elevassistenter.

Statsbidraget kan användas till nya satningar eller att utöka befintliga statsningar. Detta innebär att pengarna inte kan användas till att täcka upp de besparingar som kommunen står inför.

Hylte

– Det är det som är dilemmat nu när vi står inför att minska kostnaderna, säger Maria Hedin (S) och tillägger:

Men hon säger ändå att hon tror att de kommer söka bidraget och att de nu kommer att samla in förslag från skolorna för att se vilka insatser de kan göra. 

Så mycket bidrag kan kommunerna söka per elev

• Hylte kommun: 8160 kronor

• Laholms kommun: 5482 kronor

• Falkenbergs kommun: 4968 kronor

• Halmstads kommun: 4267 kronor

• Varbergs kommun: 3012 kronor

• Kungsbacka kommun: 2389 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hylte

Mer i ämnet