Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden håller med revisorerna. Foto: TT/SVT

Ansvarsfrihet för skolpolitikerna i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsnämnden i Hylte kommun gjorde kanske inte sitt bästa år 2018. Bokslutet visade på flera miljoner i underskott och majoriteten av revisorerna ville underkänna skolpolitkernas jobb – men så föll inte lotten.

I början av året visade barn- och ungdomsnämnden i Hylte kommun ett svindlande bokslut på 42 miljoner kronor i underskott. Vilket under tisdagens kommunfullmäktige också var en av de punkter som stod på tapeten.

Den ekonomiska situationen i barn- och ungdomsnämnden enade kommunens fem revisorer: nämnden har inte haft kontroll på den skenanden ekonomin. I frågan om huruvida skolpolitikerna skulle få ansvarsfrihet för sitt arbete under 2018 delade dock åsikterna. Majoriteten av revisorerna var inte för att bevilja ansvarsfrihet men de två socialdemokratiska revisorerna tänkte annorlunda.

De socialdemokratiska revisorerna lämnade istället en egen revisionsberättelse där de enbart riktade anmärkning mot politikerna. Vilket också blev det alternativ som röstades igenom, vilket Sveriges Radio P4 Halland, var först med att berätta.

– Vi håller med revisorerna om att vi ska få ansvarsfrihet. Eftersom att ekonomiska prognoserna under 2018 varit så bristfälliga och felaktiga så har det varit svårt att fatta rätt beslut, säger Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden till SVT Nyheter Halland.

Vad tar nämnden för lärdom av det här?

– Vi följer nu upp ekonomin noggrannare. Vi följer det beslut om kostnadsminskningar som togs i början av året, så att det sköts ordentligt och så att ekonomin inte försämras ännu mer. Vi har dragit lärdom av förgående år, säger Maria Hedin (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hylte

Mer i ämnet