Bilderna ovan är från polisens rekonstruktion och från vapenfyndet på brottsplatsen. Foto: Polisens förundersökning

Hyltemordet prövas inte i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren vill inte pröva morddomen i Hylte på nytt i Högsta domstolen. Detta innebär att påföljden för den 62-årige mannen föreslås stå fast vid 18 års fängelse för bland annat mord och mordförsök.

Det var i maj 2018 som dramat utspelade sig. Den 62-årige mannens sköt då ihjäl en man i 35-årsåldern på en gård i Hylte kommun.

I februari i år dömdes mannen i Halmstad tingsrätt till 18 års fängelse. En dom som senare fastställdes av hovrätten. Nu vill alltså riksåklagaren inte att Högsta domstolen ska pröva fallet på nytt.

Dödsskjutning i Hylte

Hävdade nödvärn

Mannen har under rättsprocessen hävdat att han handlat i nödvärn och att han därmed inte borde dömas för mord och mordförsök. Han kritiserar hovrättens bedömning då han menar att de inte tagit hänsyn till de nya bevis som presenterades vid hovrättsförhandlingarna.

Men Riksåklagaren menar att det inte finns synnerliga skäl för prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet