Den 61-årige mannen har konstaterats inte lida av någon allvarlig psykisk störning, och det gjorde han inte heller vid gärningstillfället. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hovrätten fastställer morddomen i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för västra Sverige väljer nu att fastställa tingsrättens dom. Den 61-årige mannen dömdes av tingsrätten till 18 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en man i 35-årsåldern på en gård i Hylte kommun.

En 35-årig man sköts till döds den 28 maj 2018 på en gård som tillhör en nära anhörig till den dömde mannen. Efter att 61-åringen skjutit mordoffret med ett gevär i bröstet riktade han vapnet mot en annan man som han avlossade ett skott mot, men missade.

Mannen menar att han handlade i en nödvärnssituation och hävdar att han inte tryckte på avtryckaren medvetet. Han nekar därför till anklagelserna om mord och mordförsök.

Dömdes i tingsrätten

Den 61-årige mannen dömdes vid Halmstads tingsrätt till mord, mordförsök, grovt vapenbrott och grovt olaga hot till 18 år i fängelse. Både åklagare och försvar överklagade domen. Hovrätten för västra Sverige meddelande på fredagen att man inte ändrar på domen.

Utpressning

Bakgrunden ska ha varit att personer hade utpressat honom och hans son under en längre tid. Personerna som kom till gården ville prata med mannens son.

Men tingsrätten höll inte med om att det skulle ha handlat om nödvärn. Bland annat hänvisar man till att bevisen tyder på att mannen vid brottstillfället anlände till platsen med skarpladdad pistol och gevär med tillhörande ammunition.

Åklagaren har yrkat på att mannen ska dömas till livstids fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet