Bilderna ovan är från polisens rekonstruktion och från vapenfyndet på brottsplatsen. Foto: Polisens förundersökning

Hyltemördarens begäran – provskjut mordvapnet

Uppdaterad
Publicerad

Den morddömde 61-åring som sköt ihjäl en man på en gård i Hylte kommun överklagar tingsrättens dom. Han och försvaret vill dessutom att mordvapnet provskjuts i en rekonstruktion för att deras version om att det dödande skottet var ofrivillligt ska prövas ytterligare.

Det var i maj 2018 som en 61-årig man sköt ihjäl en man i 35-årsåldern på en gård i Hylte kommun. Den 61-årige mannen medger att det var han som avlossade den dödande skottet, men att det var oavsiktligt.

Geväret ska enligt 61-åringen och hans försvarare Göran Ruthberg gått av när han tog ett steg tillbaka och tappade fotfästet ”... på grund av ojämnheter i marken”.

Därmed höll han inte geväret i axelhöjd och gjorde sig skjutklar, vilket var åklagarens mening och i domen också tingsrättens bedömning, utan snarare i höjd med höften, skriver Göran Rutberg i överklagan av domen.

Vill att vapnet provskjuts

Göran Rutberg menar att träffbilden på den skjutne mannen talar för försvarets teori. Därför begärs det i överklagan att mordvapnet ska provskjutas under ett liknande förhållande som det gärningsmannen själv berättat om, och vidare att det jämförs med träffbilden på den skjutne mannen.

61-åringen överklagar också de övriga brotten han dömdes för – det vill säga försök till mord, grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet