Foto: Bild från polisens rekonstruktion

Misstänkt Hyltemördare ska inte dömas till vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 61-årige mannen led INTE av någon allvarlig psykisk störning när han sköt ihjäl en besökare på en gård i Hylte kommun förra året. Han kan inte dömas till rättspsykiatrisk vård när rättegången återupptas i morgon, onsdag.

Det var efter att en närstående till 61-åringen en längre tid känt sig utsatt för hot och utpressning som historien tog en ända med förskräckelse i slutet av maj i fjol. 61-åringen sköt ihjäl en av besökarna som kom till en gård i Hylte kommun.

18 års fängelse

Han har själv hävdat att han agerade i nödvärn, eftersom han upplevde sig hotad vid situationen.

Åklagaren Sofia Corin begärde vid slutpläderringen för en månad sedan att 61-åringen ska dömas till 18 års fängelse för mord.

Men mannen lade då genom sin advokat fram att han ville bli rättpsykiatriskt undersökt. Domstolen gick med på det.

Ingen psykvård

Nu är undersökningen färdig och Rättsmedicinalverket kommer fram till att 61-åringen INTE led av någon allvarlig psykisk störning när han avlossade skotten.

Han bedöms inte heller lida av någon  allvarlig psykisk störning i nuläget och därmed saknas förutsättning att döma honom till rättspsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverket.

Under onsdagen återupptas och avslutas rättegången i Halmstad tingsrätt.

Se mer om bakgrunden till skottlossningen på gården utanför Hyltebruk:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet