Foto: Polisens förundersökning/TT

Hovrättsförhandlingarna om Hyltemordet inledda

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes hovrättsförhandlingarna mot den man som tidigare dömts vid Halmstad tingsrätten till fängelse för mord och för mordförsök i Hylte kommun. Både åklagare och försvar överklagade tingsrättens dom.

Det var den 28 maj förra året som den 61-årige mannen sköt en annan man i 35-årsåldern i bröstet med ett gevär. Därefter riktade han vapnet mot en annan man.

I februari dömdes mannen i Halmstad tingsrätt till 18 års fängelse. Men både åklagaren och försvaret är inte nöjda med utfallet och överklagade till hovrätten för västra Sverige.

Hävdar på tekniska brister

Försvaret menar dock att  att 61-åringen saknat medveten kontroll över sin handling och att det dödande skottet avfyrats ofrivilligt. Ifall hovrätten kommer fram till att den dömde haft kontroll över sitt handlande bestrids ansvar för brott, eftersom han ska ha handlat i nödvärn.

Även 61-åringen själv har skrivit en överklagan. Han menar att domstolen köpt målsägarnas version rakt av samt att det finns brister i den tekniska bevisningen. Han vill också att geväret som användes provskjuts i en rekonstruktion.

Förhandlingarna inleds alltså i dag och pågår fram till torsdagen den 25 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet