I klippet ovan visas bilder från förundersökningen och mordplatsen. Foto: SVT/Polisen

61-åring sköt ihjäl man på gård i Hylte – så föll domen

Uppdaterad
Publicerad

En 61-årig man dömdes på onsdagseftermiddagen till 18 års fängelse för bland annat mord och mordförsök.

Det var i maj 2018 som 61-åringen sköt ihjäl en man i 35-årsåldern på en gård i Hylte kommun. 61-åringen själv har genom rättsprocessen nekat till mordanklagelserna och hävdat att han kände sig kraftigt hotad vid gärningstillfället.

61-åringen, som medgett att det var han som avlossade det dödande skottet, har byggt sitt försvar på att en närstående till honom ska ha varit utsatt för utpressning och trakasserier under en längre tid, vilket eskalerat till händelsen på morddagen.

Under utredningens gång var en av målsägandena misstänkt för utpressning. Något som åklagaren Sofia Corin valde att inte gå vidare med på grund av ”bevisproblem”.

Genomgick rättspsykiatrisk undersökning

Nyligen genomgick 61-åringen en större rättspsykiatrisk undersökning efter åberopande från försvararen Göran Ruthberg.

Tidigare i veckan konstaterades det att han inte led av någon allvarlig psykisk störning när han avlossade skottet, och han att inte heller nu lider av någon sådan störning, varför en fängelsedom var möjlig.

Nu slår alltså tingsrätten i Halmstad, med lagmannen Pia Johansson i spetsen, fast att 61-åringen är skyldig till mord, mordförsök grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Och för det ska han avtjäna ett 18-årigt fängeslestraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet