Bilderna ovan är från polisens rekonstruktion och från vapenfyndet på brottsplatsen. Foto: Polisens förundersökning

Därför vill mordmisstänkt inte hållas ansvarig

Publicerad

61-åringen som misstänks ha skjutit ihjäl en man på en gård i Hylte ska inte hållas ansvarig för brott. Det menar han själv genom en skriftlig kommentar till tingsrätten. Det dödande skottet han avlossade var ofrivilligt och han handlade i nödvärn.

Kvällen den 28 maj skjuter 61-åringen på nära håll en man i 35-årsåldern i bröstet med ett hagelgevär. Den skjutne avlider på platsen kort därefter efter upplivningsförsök.

Händelsen inträffade på en gård i Hylte kommun som tillhör en nära anhörig till den mordmisstänkte. Upprinnelsen uppges i utredningen av den misstänkte vara en längre tid av hot och utpressning mot 61-åringens nära anhörig.

Dödsskjutning i Hylte

På fredagen i förra veckan väckte åklagaren Sofia Corin åtal mot 61-åringen på fyra punkter: Mord, försök till mord, grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Misstankar om utpressning brister i bevis

I tumultet som uppstår på gården efter det dödande skottet riktar 61-åringen geväret mot den man som påstås ligga bakom merparten av utpressningsförsöken. Han uppmanar honom att lägga sig ner på marken. Därefter trycker han på avtryckaren, men inget skott går av, geväret ”klickar”, enligt målsägandes version.

Den misstänkte menar att det inte var hans avsikt att skjuta, varken mannen som dog, eller mannen som tvingades ner på marken. 61-åringen säger att han visste att vapnet inte var laddat med mer än ett skott och han ska inte ha tryckt medvetet på avtryckaren någon av gångerna.

Det framgår av den skriftliga kommentar som hans advokat Göran Ruthberg lämnade in till tingsrätten på måndagen.

I målet har också misstankar om utpressning och försök till utpressning förekommit mot den man som av den mistsänkte uppges ligga bakom utpressningen. Åklagaren har dock valt att inte gå vidare med den delen på grund av svårigheter med bevisningen, uppger hon för Hallandsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet