Foto: Bild från polisens rekonstruktion

Därför dömdes 61-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningen av den 35-årige mannen i Hylte kommun, skedde inte i nödvärn enligt Halmstads tingsrätt som nu går ut med varför den 61-årige mannen döms till 18 års fängelse.

Förra veckan dömdes en 61-årig man till 18 års fängelse för mordet på en 35 åring man på en gård i Hylte kommun.  Nu går Halmstads tingsrätt ut med skälen till varför han döms till ett mångårigt fängelsestraff.

I ett pressmeddelande från Halmstads tingsrätt, skriver de att bevisen tyder på att mannen vid brottstillfället anlänt till platsen med skarpladdad pistol och gevär med tillhörande ammunition.

Mannen ska sen ha riktat geväret mot de fyra män som befann sig på gården och därefter hotat att döda eller allvarligt skada dem.

”Haft uppsåt”

Den 61-åriga mannen har sedan skjutit en av männen till döds och beordrat en annan man att lägga sig ned på marken. 61-åringen har sen riktat geväret mot mannens huvud och tryckt in avtryckaren, men geväret ska inte ha avfyrats.

  • Tingsrätten har därför funnit mannens invändning att skottet avlossats i våda motbevisad.
  • Tingsrätten har också beslutat att mannen under händelseförloppet varit medveten om vad han gjort och att han haft uppsåt till sina gärningar.
  • Tingsrätten beslutar också att mannen inte begått gärningarna i nödvärn, och att han inte kan ha uppfattat det som ett överhängande brottsligt angrepp (ett så kallat putativt eller inbillat nödvärn).
  • Tingsrätten anser inte att omständigheterna är så klart förmildrande att gärningarna ska rubriceras som dråp eller försök till dråp, utan gärningarna har bedömts till mord och försök till mord.
  • Tingsrätten bedömer även att det hot som gjordes mot en av männen med ett gevär som nyligen avlossats mot en av de två männens kamrat, som grovt olaga hot. Då situationen framsått som akut för de två männen.
  • 61- åringen blir även dömd till grovt vapenbrott då det rört sig om ett skarpladdat vapen på allmän plats.

Den 61-årige mannen får ett sammanlagt straff till fängelse i 18 år och tvingas betala 325 000 kronor i skadestånd till de tre männen samt till närstående till den skjutna mannen.

I klippet visas bilder från förundersökningen och mordplatsen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Hylte

Mer i ämnet