Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken är den viktigaste åtgärden som tagits fram enligt Jonas Bergman (M)? Hur borde kommunen gjort istället enligt Stefan Pålsson (S)? Se politikerna berätta i klippet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Andersberg toppar lista över arbetslösheten i Halland – S kritisk: Alliansens åtgärder inte tillräckliga

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje person på Andersberg i Halmstad var någon gång under 2020 skriven som öppet arbetslös, enligt den senaste statistiken från SCB. Det är den högsta siffran i Halland.

– Alliansen har inte visat någon vilja att ta tag i de här frågorna, säger oppositionsrådet Stefan Pålsson (S).

Andersberg klassas som ett område med stora socioekonomiska utmaningar. Något kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Jonas Bergman (M), menar att Alliansen aktivt jobbat med den senaste mandatperioden. Jämförs 2020 års siffra med 2016 visar det en förbättring på 2,7 procent färre öppet arbetslösa på Andersberg.

Oppositionsrådet Stefan Pålsson (S) ser däremot statistiken som ett bottenbetyg och menar att Alliansen inte har gjort tillräckligt.

I klippet berättar Jonas Bergman (M) om vilka åtgärder som satts in och Stefan Pålsson (S) om sin kritik.

*Öppet arbetslös är en arbetssökande som aktivt söker arbete och omgående kan börja jobba och som inte deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Arbetslösheten i övriga områden i Halland:

I listan ser du hur många procent som var öppet arbetslösa någon gång under 2020 i samtliga områden i Halland.

Halmstads kommun:

Andersberg 31,7

Larsfrid-Östra Stranden 25,6

Vallås västra 25,6

Gustavsfält-Linehed-Östergård 20,2

Nyhem norra-Nyhem Västra 19,7

Vallås norra-Vallås östra 16,0

Halmstad centrum östra-Nyatorp 16,0

Nyhem centrum 14,3

Engelbrekt-Östra Förstaden 13,8

Halmstad centrum västra-Galgberget 13,4

Oskarström 13,2

Halmstad centrum-Slottsjorden 12,5

Fyllinge 12,0

Getinge 11,6

Alet-Mickedala-Rotorp 11,2

Bäckagård 11,0

Furet-Gamletull 10,6

Laxvik-Påarp-Trönninge 9,6

Brogård-Snöstorp 9,2

Frennarp-Kärleken-Slottsmöllan 8,4

Skavböke-Slättåkra-Åled 7,8

Eldsberga-Simlångsdalen-Skedala 7,7

Gullbrandstorp-Haverdal-Steninge 7,0

Frösakull-Tylösand-Villshärad 6,5

Holm-Kvibille 6,3

Harplinge-Rävinge 6,3

Söndrum 6,1

Eketånga 5,8

Falkenbergs kommun:

Stafsinge-Gruebäcken 21,8

Västra gärdet 15,1

Falkenberg centrum 14,6

Slöinge13,9

Skogstorp 12,6

Falkenberg södra 11,9

Falkenbergs norra kustområde 11,2

Ullared-Inland 10,8

Vessigebro-Årstad 10,7

Tröingeberg-Fajans 10,3

Vinberg-Ljungby 9,1

Glommen 8,8

Skrea 8,1

Falkenbergs södra kustområde 7,3

Hylte kommun:

Hyltebruk norra 19,6

Hyltebruk södra 17,7

Torup 15,9

Rydöbruk-Femsjö 11,8

Drängsered-Kinnared-Brännögård 11,2

Unnaryd-Jälluntofta 9,3

Långaryd-Landeryd 8,9

Kungsbacka kommun:

Tingberget 13,3

Hålabäck-Hammerö 11,7

Björkris-Voxlöv10,1

Kungsbacka Innerstaden 9,9

Åsa 9,1

Fjärås 8,3

Kungsbacka södra 7,8

Släp östra 7,4

Frillesås 7,3

Kungsbacka norra7,1

Frillesås-Gällinge omland 7,0

Östra Onsala 6,6

Anneberg-Älvsåker 6,6

Ölmanäs 6,6

Fjärås omland 6,5

Släp västra 6,5

Västra Onsala 6,4

Vallda 5,9

Laholms kommun:

Knäred 16,7

Genevad-Veinge 14,6

Laholm östra 14,5

Lilla Tjärby 13,7

Veinge omland 10,4

Hasslöv-Ränneslöv-Våxtorp 10,1

Laholm västra 9,7

Hishult-Knäreds omland 8,8

Laholms omland-Ysby 8,8

Mellbystrand 7,9

Skummeslövsstrand-Skottorp 7,7

Varbergs kommun:

Sörse 18,5

Håsten-Holmagärde 16,3

Varberg centrum 11,0

Tvååker 10,4

Breared-Mariedal-Apelviken 9,3

Öster-Karlberg 9,2

Veddige-Derome 9,2

Rolfstorp-Skällinge-Karl Gustav 8,8

Brunnsberg-Lugnet 8,6

Varberg söder 8,5

Bua-Värö 8,2

Tångaberg-Årnäs 7,7

Trönninge-Bläshammar 7,5

Tvååkers omland 6,5

Södra Näs-Träslövsläge-Gamla Köpstad 5,9

Hunnestad-Gödestad 5,8

Träslöv 5,0

Så gjorde vi undersökningen

En av de viktigaste faktorerna för en lyckad integration är att komma in på arbetsmarknaden. Att få ett jobb. Vi har därför valt att titta på hur arbetslösheten ser ut när det gäller personer födda utomlands och de som är födda i Sverige.

Det finns många olika mått på arbetslöshet, vilket kan göra det lite förvirrande: inskrivna arbetslösa, öppet arbetslösa, långtidsarbetslösa, för att ta några exempel. Dessutom räknar och presenterar Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen arbetslöshetssiffror på lite olika sätt.

Därför har vi valt att titta på flera olika mått på arbetslöshet för att få en så bred bild som möjligt.

Vi har bland annat valt att titta på den öppna arbetslösheten i olika områden i landet. Dels för totalbefolkningen, dels för personer födda utomlands. I variabeln öppet arbetslösa ingår de som aktivt söker ett arbete och som inte deltar i arbetsmarknadspolitiska program. Statistiken fördelas på SCB:s 3 363 regionala statistikområden (RegSO-områden), vilket gör att man kan se regionala och lokala skillnader detaljerat. Den öppna arbetslösheten som SCB redovisar anges per år och visar alla som någon gång under året varit öppet arbetslös. En viktig sak att ha med sig är att många utlandsfödda som kom till Sverige under flyktingvågen 2015 deltar i arbetsmarknadsprogram och finns således inte med i statistiken om de öppet arbetslösa.

Orsaken till valet av denna variabel var främst för att det var möjligt att få data nerbrutet på den regionala nivån. Nackdelen är att det bara finns data fram till och med 2020.

Med siffrorna som underlag och genom att jämföra längre tidsperioder har vi kunnat analysera arbetslösheten. Med hjälp av de regionalt och lokalt nedbrutna arbetslöshetssiffrorna har vi kunnat identifiera områden med både positiv och negativ utveckling.

Arbetslöshet bland inrikes- och utrikesfödda

Det är stora skillnader mellan inrikes- och utrikesfödda om man tittar på arbetslösheten. I slutet av 2021 låg andelen inskrivna som arbetslösa på 3-4 procent för inrikesfödda (16-64 år), enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Motsvarande andel för utrikesfödda var 12-14 procent.

Gapet mellan gruppen utrikesfödda och inrikesfödda har ökat jämfört med för tio år sedan. Förändringen beror både på att andelen inskrivna på Arbetsförmedlingen har minskat bland svenskfödda och ökat bland utrikesfödda.

Samma mönster ser man för de som är längst ifrån arbetsmarknaden. Andelen långtidsarbetslösa (utan jobb mer än tolv månader) var i april 2022 1,6 procent för inrikesfödda. Bland utrikesfödda var motsvarande andel 9,1 procent.

Även här har gapet mellan gruppen utrikesfödda och inrikesfödda ökat. Särskilt bland kvinnor. Och även här beror förändringen på att andelen inskrivna har minskat bland svenskfödda och ökat bland utlandsfödda.

Statistiken om inskrivna arbetslösa kommer från Arbetsförmedlingen och anger personer som är öppet arbetslösa, det vill säga aktivt söker arbete, eller som deltar i program. För begreppet långtidsarbetslös gäller att man är öppet arbetslös eller deltar i program, samt sammanhängande varit utan arbete i mer än tolv månader. Fördelen med dessa mått på arbetslöshet är att det finns färska uppgifter.

Det kan ta lång tid för flyktinginvandrare att få ett jobb.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var drygt hälften av flyktinginvandrarna i åldern 20-64 år förvärvsarbetande tio år efter att ha fått uppehållstillstånd och en kommunplacering. Med förvärvsarbete avses en löneanställning eller egen näringsverksamhet. Bland inrikesfödda i samma åldersgrupp har över tid drygt åtta av tio klassificerats som förvärvsarbetande, det vill säga haft en löneanställning eller egen näringsverksamhet.

Skillnaderna är stora inom gruppen flyktinginvandrare beroende på bland annat utbildningsnivå, kön och ursprungsland, För lågutbildade och kvinnor tar det längre tid att hitta ett arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.