Samtliga invalda partier i Halmstad kommun har svarat på frågan om hur de vill gå tillväga för att minska arbetslösheten i Andersberg. Foto: SVT

Så ska partierna minska arbetslösheten på Andersberg i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Andersberg i Halmstad har fortsatt stora socioekonomiska utmaningar, och arbetslösheten är hög. Under 2020 var nästan var tredje person någon gång under året öppet arbetslös. SVT Nyheter Halland har därför frågat samtliga invalda partier i Halmstad hur de vill komma åt problemet nästa mandatperiod.

Sverigedemokraterna

Det krävs tydliga insatser för att assimilera nyanlända och människor som står långt ifrån det svenska samhället. Vidare vill vi fortsätta utveckla yrkeshögskolan vid vuxenutbildningen med fler utbildningar för att fler ska kunna gå snabbare in i kvalificerade arbeten. Avslutningsvis vill vi se närvarokrav när man går på försörjningsstöd för att aktivera dessa människor samt för att motverka svartarbeten.

Kristdemokraterna

Vi vill stärka Andersberg – både på individ och områdesnivå, vilket långsiktigt ger bättre förutsättningar för lägre arbetslöshet. Alliansen har infört ett aktivitetskrav i ekonomiskt bistånd för att skapa incitament för att börja arbeta. Detta vill vi följa upp och skruva på för att ge bästa nytta. Vi vill möjliggöra vägar till egen försörjning genom att utveckla kommunen som en inkluderande arbetsgivare och gott samarbete med näringslivet.

Miljöpartiet

Miljöpartiet vill därför arbeta aktivt för att motverka all form av diskriminering, satsa på vuxenutbildning som matchar arbetsmarknadens behov samt skapa fler lärlings- och praktikplatser för att korta vägen till arbetsmarknaden. Konkreta exempel så som att se till att fler klarar undervisningen i Svenska för invandrare, förebyggande insatser mot psykisk ohälsa, verka för fler möjligheter till språkpraktik och kontaktytor för ökad inkludering och jämställdhet på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna

Många företag vill anställa och många arbetslösa vill arbeta men saknar rätt kompetens. Vi vill satsa på utbildningar i nära samarbete med lokalt näringsliv. Därtill vill många företag växa och erbjuda fler jobb utan särskilda utbildningskrav. Därför vill vi peka ut mer mark för företag att expandera på.

Moderaterna

Moderaterna står för en tydlig arbetslinje i Halmstad där försörjningsstöd alltid ska kombineras med aktivitetskrav på 100%, tex praktik, utbildning eller språkinlärning, vilket ökar chanserna att komma in på arbetsmarknaden och på det sättet minskar utanförskapet. Detta arbetssätt är infört under innevarande mandatperiod och det kommer vi fortsätta utveckla. Bidrag ska aldrig vara huvudförsörjningen för arbetsföra Halmstadbor.

Liberalerna

Vi tror att språket är nyckeln in i arbetslivet. Vi vill underlätta för kombinerad språkundervisning och arbetsträning. Vidare vill vi arbeta mer med att matcha kompetens. Det finns behov och det finns potentiell arbetskraft som måste få hjälp att matchas ihop.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet menar att staten måste ta ett större ansvar för arbetsmarknadspolitiken, tex. genom rejäla satsningar på arbetsförmedlingen framförallt gällande grupper långt från arbetsmarknaden. Vinstintresset måste bort från arbetsmarknadspolitiken, så att det blir behovet som står i centrum. Satsningar som görs av både stat och kommun måste vara långsiktiga och i större utsträckning individanpassade utifrån olika människors behov.

Centerpartiet

Centerpartiet vill ha olika men likvärdiga skolor i hela kommunen och ett resurssystem som gör att de mest utsatta skolorna får mest resurser, om fler barn på Andersberg klarar skolan kommer arbetslösheten sjunka. Dessutom är det viktigt med ett proaktivt trygghetsarbete där föreningslivet och politiken hjälps åt att skapa en meningsfull fritid och öka föreningsaktiviteten hos Andersbergs ungdomar, en meningsfull fritid är ett viktigt skydd mot utanförskap. Vi måste också se till att bygga bort bostadssegregationen och skapa områden där människor från olika skeden i livet och olika bakgrunder möts i sin vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet