Ett utbrott av covid-19 uppstod på äldreboendet – i klippet berättar Therese Åberg, regionalt skyddsombud, och en anonym anställd om varför de vill se åtgärder. Foto: Grafik: Truls Wallin/SVT Design

Larm om otillräcklig skyddsutrustning efter smittspridning på äldreboende i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Personal på ett äldreboende i Kungsbacka larmar nu om att de inte har tillräcklig skyddsutrustning. Anställda har dessutom jobbat ena dagen hos smittade, och nästa dag hos friska. Detta trots att samma äldreboende drabbades av en omfattande smittspridning bland både personal och boende.

– Kan man inte skydda personalen kan man inte skydda de boende, säger en anonym anställd. 

Det var i början av december ett 20-tal boende och lika många anställda smittades av covid-19 på ett äldreboende i Kungsbacka.

Nu, drygt två veckor efter utbrottet, finns inte längre någon konstaterad smitta på boendet. Men fackförbundet Kommunal ser en risk för ny smittspridning om inte fler åtgärder sätts in.

Coronapandemin

Framförallt ser förbundet ett behov av andningsskydd med ventil. Det är något som endast krävs i miljöer med bland annat syrgas, men efter smittspridningen i Kungsbacka har förbundet nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket för att få det prövat om det kan ställas krav på det även i andra miljöer.

– Det är bedrövligt att vi nästan ett år in i pandemin fortfarande måste strida för skyddsutrustning, säger Therese Åberg, regionalt skyddsombud hos Kommunal.

Personal kräver bättre skydd

Men från Vardaga, som äger boendet, menar man att alla riktlinjer följts och att det hade varit svårt att förebygga smittan.

I klippet hör du en anställd, som vill vara anonym, berätta om hur personal spritat av engångsvisir istället för att byta ut dem och om hur anställda kunnat arbeta ena dagen med smittade och nästa med friska personer. En annan person har läst in den anställdas citat.

Munskydd i vården

  • Fackförbundet Kommunal kräver att andningskydd av typen FFP2/FFP3 används på boendet i rum med konstaterat smittade boende. I nuläget används munskydd av typen IIR, enligt Kommunal.
  • Folkhälsomyndigheten svarar såhär om vad som gäller i nuläget: ”Vid misstänkta och bekräftade fall rekommenderas alltid både visir (eller skyddsglasögon) och munskydd. Enbart vid så kallade aerosolgenererande procedurer rekommenderas andningsskydd av typen FFP2/FFP3 medan vid ordinarie vård ska det vara munskydd av typ II eller typ IIR beroende av om man har ett visir som är heltäckande, då behöver munskyddet inte vara vätskeresistent dvs IIR.”
  • Arbetsmiljöverket skriver att ”Arbetsgivaren behöver dock vara uppmärksam på att olika faktorer kan påverka riskbedömningen och innebära ökade risker, till exempel exponeringstid för viruset, trånga utrymmen, bristande ventilation, stress, personalbortfall på grund av sjukdom m.m”
  • Kommunal har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket eftersom man menar att det behövs en högre nivå på skyddsutrustningen vid vård av konstaterat smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet