Foto: SVT

Antalet hemlösa kartläggs i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Natthärbärget Lyktan nu gjort en kartläggning över antal hemlösa i kommunen. En av de som finns med i kartläggningen är Lennart Stillfors.

– Jag har ju en husvagn nu som jag äntligen har fått ström i. Men innan dess var det katastrof. De vet inte hur det känns jag har till och med sagt till de en gång på socialen att de skulle följa med mig två dygn. Ni kommer att gråta blod om ni såg hur jag har det, säger han.

Lennart är en av drygt 20 personer som finns med i föreningen natthärbärget lyktans kartläggning över hemlösheten i Varberg. Nu har hans situation förbättrats och han har tak över huvudet i form av en husvagn. Men han berättar att han genom åren bott i både trapphus och tält. Natthärbärget lyktans kartläggning startade i våras.

Hemlösa i Varberg

– I kommunen så säger man att det inte finns några hemlösa utan att man har tillräckligt med akutboenden. Och sedan så har det varit mycket fokusering på romerna och att det är de som vi på natthärbärget lyktan jobbar mest för. Så då bestämde vi att vi vi skulle titta på hur många varbergsbor det är som sover ute, säger Monica Dohsé, ordförande för föreningen natthärbärget lyktan.

Hoppas på kommunen

Resultatet blev fler än de trodde. Det är 21 personer som är hemlösa. Enligt föreningen kommer siffran över hemlösa att öka under hösten och därför hoppas man nu att kommunen, som tidigare sagt nej till bland annat ekonomiskt stöd i form av föreningsbidrag, ska ändra sig och bli mer öppna för ett samarbete.

Hur viktigt hade ett natthärbärge varit här enligt dig?

– Mycket, absolut. Det är väl grunden att folk ska kunna ha tak över huvudet och kunna krypa in någonstans. Jag menar har man någonstans att sova så vaknar man på morgonen bättre när det inte har regnat på en och man ligger och skakar och man fryser ihjäl mer eller mindre, avslutar Lennart Stillfors.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Varberg

Mer i ämnet