– Det är svårt att skydda sig mot frosten, jag tror inte någon kan göra något åt det. Vi får bara hoppas på bättre klimat, säger Agneta Regnér, musteriägare i Stättared.
Bra sommar kan ge 25 ton äpplen
Agneta driver ett musteri tillsammans med sin man i Stättared utanför Varberg, och de har runt 2500 äppelträd. Agneta berättar att under en bra sommar kan de få upp till 25 ton äpplen.
– Och i år blev det bara runt 700 kilo. Och så får man must av cirka sex procent av det. Det är väldigt lite mot vad vi har haft innan, säger hon.
Hur ser du på framtiden gällande äppelskörden?
– Man får stå på andra ben också. Vi har havtorn, rosenkvitten, fläderblom och aroniabär också som vi gör must och saft på. Men äppelskörden ser bra ut för nästa år, säger hon.
Frosten kom inte överallt
Men på ett annat musteri som ligger i Stamnared bara ett par mil bort har frosten inte märkts av på samma sätt. Äpplena växer, och man kan då undra hur det kommer sig.
– Vi bor lite högre upp än vad många andra gör. Det skiljer ett par grader på våren då om det kan vara
frost. Vi bor lite skyddat också, säger Per-Inge Johansson, musteriägare i Stamnared.
”Ungdomar tar till vara på frukten bra”
Per-Inge och hans fru Ann-Louise som driver gården märker att intresset för must ökar då en ny generation kommer och vill pressa sin frukt hos dem.
– Det börjar komma många fler ungdomar som tar vara på frukten bra. Utvecklingen går framåt, säger han.
Varför tror du det har blivit så populärt att ta till vara på frukten?
– Det är trenden. Det är jättebra, säger Per-Inge Johansson.