Ringhals kärnkraftverk. Foto: TT

Misstänkte asbest på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

En grupp medarbetare på Ringhals kärnkraftverk arbetade med att rengöra kopparkablar från en okänd ”gegga”. Av okänd anledning ska arbetarna misstänkt att de fanns asbest i materialet. Analysen visade dock att så inte var fallet.

Det var i höstas som medarbetarna från ISS Facility Services i sitt arbete ska ha frilagt flätade kopparkablar som ska ha varit belagda med någon slags ”gegga” och enligt företaget inlindade i något som ska likna bandage.

En entreprenör som befann sig på kärnkraftverket för att bedöma ett annat ärende ska ha fått syn på kopparflätan och sa då att det fanns risk för att materialet kunde innehålla asbest. Då ska medarbetarna ha stoppat arbetet omedelbart.

Anmäldes till Arbetsmiljöverket

– Jag kan dementera direkt att materialet innehöll asbest. Varför de trodde det kan jag tyvärr inte svara på i nuläget, säger Stefan Svensson, segmentchef på ISS.

Ringhals platschef anmälde ärendet till Arbetsmiljöverket som ett allvarligt tillbud.

– Det är jättebra att de gjorde en anmälan. Finns minsta misstanke ska det såklart utredas enligt konstens alla regler, fortsätter Stefan Svensson och lägger till att det eventuellt kan ha varit så att materialet de jobbade var väldigt likt asbest.

– Men det var alltså inget hälsofarligt över huvud taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ringhals

Mer i ämnet