Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skäms som svensk över att Sverige bedriver en så negativ miljöpolitik”, säger Ingemar Alenäs, miljöexpert. Foto: SVT

Miljöexperter: Att pausa prövningen av vattenkraftverk hotar Hallands laxstam

Uppdaterad
Publicerad

Den halländska laxen och ålen riskerar att utrotas när arbetet med att göra svenska vattenkraftverk miljövänliga föreslås pausas av den nya regeringen. Det larmet kommer nu från Länsstyrelsen Halland och miljöexpertis.

– Försvinner laxen och ålen försvinner en naturresurs som har funnits i tusentals år, säger Ingemar Alenäs, miljöexpert.

Förra S-ledda regeringen beslutade att drygt 2 000 vattenkraftverk, varav närmare 100 i Halland, måste ompröva sina miljötillstånd för att nå upp till EU vattendirektiv.

Den nationella planen för omprövningar av vattenkraft drog igång i början av året. Syftet är att vattenkraften ska producera så mycket förnybar el som det går med så liten miljöpåverkan som möjligt.

Energiproduktionen riskerar minska mer än väntat

I Tidöavtalet, som togs fram av den nya regeringskonstallationen, föreslås att omprövningen av vattenkraftverkens miljötillstånd ska sättas på paus. Anledningen är att man är orolig för att energiproduktionen ska minska när man vidtar åtgärder för att nå miljömål.

Om det blir en paus, och hur lång den i så fall blir, är i nuläget oklart.

Hur ett fördröjt arbete med åtgärder för laxen och ålen kan påverka får du reda på i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer