Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mest, bang for the bucks”, mer om hur Anders Bergman, ansvarig för omprövningarna av miljötillstånden på Statkraft ser på åtgärderna de vidtar för laxen och ålen berättar han i klippet ovan. Foto: SVT

Vattenkraftsbranschen välkomnar en paus i omprövningarna av miljötillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Energibolaget Statkraft har drygt 50 vattenkraftverk i landet, varav 18 i Lagan och fyra i Nissan i Södra Halland. Samtliga av Statkrafts kraftverk i Halland ska få sina miljötillstånd omprövade. Att prövningen nu föreslås pausas av nya regeringen är något de är positiva till.

– Det gäller att säkerställa att det sker en prioritering mellan miljönyttan och elproduktionen så vi inte tappar mer el än vad samhället klarar av, säger Anders Bergman, ansvarig för omprövningarna av miljötillstånden på Statkraft.

Den nationella planen för omprövningar av vattenkraft, vars syfte är att göra kraftverken mer miljövänliga bland annat genom att ge mer fria vägar för lax och ål, hann pågå i knappt ett år innan den nu föreslås sättas på paus.

I klippet berättar Statkraft hur de ser på att lax och ål riskerar att utrotas om åtgärder vid vattenkraftverken inte vidtas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.