Starta klippet för att höra Niclas Gustafsson, vid Arbetsförmedlingen i Halmstad (till höger), förklarar mer om hur hårt pandemin slagit mot just restaurangbranschen. Foto: SVT / TT

Arbetsförmedlingen: Restaurangbranschen hårt drabbad av restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangerna har svårt att rekrytera erfaren personal till sommaren. Många av de som tvingats byta yrke under de hårda restriktioner stannar i det nya yrket istället för att gå tillbaka till restaurangbranschen.

– Det är cirka 50 000 restaurangjobb som har försvunnit under pandemin, säger Niclas Gustafsson, sektionschef Arbetsförmedlingen i Halmstad.

Även om restriktionerna har lättat så är det inte säkert att restaurangerna klarar att servera kunderna som strömmar till. Anledningen är att krögarna har svårt att hitta personal.

– Restriktionerna har drabbat restaurangbranschen oerhört mycket, säger Niclas Gustafsson, vid Arbetsförmedlingen i Halmstad.

Hör i klippet hur personalbristen ska lösas.

Statistiken visar en tydlig ökning av ledigaplatser för år 2021 Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.