För mejeriet i Falkenbergs del innebär satsningen 75 miljoner som framförallt ska gå till bearbetning av biprodukten vassle. Foto: Fredrik Magnusson/SVT

Arla storsatsar på mejeriproduktion – investerar 760 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Arla kommer under 2018 göra en betydligt större investering i svensk mejeriproduktion än jämfört med tidigare år. Totalt handlar det om 760 miljoner som samtliga av landets 13 anläggningar får ta del av. I Falkenberg får mejeriet 75 miljoner som ska gå till bearbetning av vassle.

Totalt kommer Arla investera 760 miljoner i svensk mejeriproduktion, vilket är en av mejerijättens största investeringar någonsin. Det jämfört med förra året då Arla investerade 360 miljoner kronor.

– Styrelsen har nu beslutat att öka investeringarna eftersom vi har identifierat nya projekt och investeringar med potential för avkastning på både kort och lång sikt. Investeringarna kommer att skapa tillväxtmöjligheter för såväl företaget som ägarna, Arlabönderna. Vi menar att de här investeringarna är avgörande för vår framtida verksamhet, säger Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla, i ett pressmeddelande.

Storsatsar i Falkenberg

Av Arlas 13 mejerier i Sverige sker den största investeringen i Linköping där anläggningen får runt 230 miljoner kronor för att skapa tillväxt och kostnadseffektivitet. Men även i Falkenberg kommer en stor investering på runt 75 miljoner göras.

Det handlar om restprodukten vassle som uppstår vid tillverkningen av keso. Den proteinrika biprodukten ska bearbetas i mejeriet i Falkenberg och säljas som pulver till livsmedelsproducenter.

– Det som är riktigt spännande är att vi investerar i att få ut en restprodukt som tidigare blivit över när man gjort cottage cheese och den kan vi sälja till livsmedelsindustrin runt om i världen, säger Erik Bratthall, presschef på Arla i Sverige till SVT Nyheter Halland.

”Säkrar driften”

2016 flyttade Arla all sin produktion av keso, eller cottage cheese, till Falkenberg. Under onsdagen presenterar företaget nu en mångmiljonsatsning på mejeriet – runt 75 miljoner kronor – i Falkenberg där SVT Nyheter Halland kommer närvara.

– De lokala investeringarna i mejerier bygger framtiden för Arla och då säkrar vi också driften. Det är långsiktiga beslut, säger Erik Bratthall.

Keso, eller cottage cheese, som redan produceras i mejeriet i Falkenberg är redan idag en framgångsfaktor när det gäller export av mejeriprodukter till utlandet menar Erik Bratthall.

– Den svenska mejeriexporten är ganska liten. Mjölken räcker liksom inte riktigt till för att Sverige ska vara ett stort exportland när det gäller mejeri. Därför är det jättekul att vi har en framgångsrik produkt som keso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.