Mejerianställd: ”Det här tryggar våra arbetstillfällen”

Uppdaterad
Publicerad

75-miljonersinvesteringen på mejeriet i Falkenberg ökar tryggheten för de redan anställda, hoppas laboratorieassistenten Agneta Svensson. Men antalet nyanställningar blir troligen inte mer än en handfull.

Arla beslutade 2013 att koncentrera all sin svenska kesotillverkning till mejeriet i Falkenberg. Innan dess hade lokalerna stått tomma sedan den gamla hårdosttillverkningen lagts ner.  I dag arbetar ett hundratal på anläggningen.

Framåtanda

Bland de som varit med både i nedgången och den nya uppgången finns Agneta Svensson som jobbar som laboratoriassistent. Hon har stora förhoppningar på den nya mångmiljonsatsningen.

– Dels att det tryggar våra arbetstillfällen. Sedan att vi har en framtid där vi ser att det satsas framåt. Det är en framåtanda och väldigt positivt för oss, säger hon.

Livsmedel istället för grismat

Största delen av investeringen i Falkenberg går till att bygga ut anläggningen med utrustning som tar till vara på vasslen, en biprodukt som inte kan användas i kesotillverkningen.

I dag går vasslen till grismat hos lokala lantbrukare.

Med den nya anläggningen ska proteinämnen filtreras ut och skickas till en annan Arla-anläggning i Danmark där det förädlas till vasslepulver som i sin tur kan säljas som ingrediens till livsmedelsindustrin världen över. Detta ger en högre lönsamhet än att sälja till grisbönder.

– Detta är en stor dag för Falkenbergs mejeri, säger mejerichefen Alan Thomsen efter att Arla-styrelsen beviljat investeringen.

Nya jobb

Samtidigt investeras också i utrustning som bättre ska rena spillvatten från kesotillverkningen. Detta göra att mejeriet kan tillverka mer keso inom samma miljötillstånd som i dag.

– Vi har kapacitet att producera 30 procent mer än vad vi gör i dag. På det här sättet kan vi ni upp till det. Samtidigt blir det en vinst för miljön, säger mejerichefen Alan Thomsen.

Kan det bli fler jobb i Falkenberg?

– Vi har förväntningar om att det blir ett antal fler arbetstillfällen.

Hur många nya arbetstillfällen?

– Vi har inte varit nere i detaljplaneringen, men ska jag gissa tre, fyra kanske fem stycken ungefär. En del av det manuella jobben som fanns på den gamla tiden klarar vi redan i dag av med robotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.