Asylboenden gör miljonvinst

Uppdaterad
Publicerad

Arena Hotel i Halmstad ligger på topp tio listan över de boenden som migrationsverket betalade ut mest pengar till i fjol. Men av fjolårets vinst har inget återinvesterats i boendet.

Flyktingboendet Arena Hotel fick förra året 30 miljoner kronor från Migrationsverket och enligt den senaste årsredovisningen, som gäller mellan maj 2013 och april 2014, så gjorde man en vinst på 10 miljoner. Av vinsten har inte en enda krona återinvesterats i boendet.

Varit starkt kritiserat

Det handlar om samma boende som alltså kritiserats på flera punkter. Bland annat har uppgifter om att människor känt sig otrygga förekommit. Ledningen på Arena Hotel vill inte ställa upp på en bandad intervju men svarar så här i ett mejl:

”Flera av våra anläggningar har tidigare varit hotell vilket medför att boendets standard redan från början varit hög. Andra anläggningar har vi investerat i och färdigställt innan inflyttning skett.”

Vidare menar man att framtida investeringar planeras.

”Djupt otillfredsställande”

Arena Hotel, eller Sportsbaren arena i Halmstad AB som bolaget heter, är ett i raden av företag runt om i Sverige som tjänar stora pengar på att tillhandahålla tillfälliga boenden åt asylsökande. Och nu vill migrationsministern se en förändring.

– Det är djupt otillfredsställande och vi måste se till att få ner både andelen och antalet utav de asylboenden som hyrs på den privata marknaden, säger Morgan Johansson (S), migrationsminister.

2015: 24 miljoner

När SVT Nyheter Halland tittar närmare på årets siffror, vad beträffar Arena Hotel, så kan vi konstatera att de redan hunnit få ut mer än 24 miljoner kronor från Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.