Med hot om våld ska ligan tvingat till sig flera tusen kronor. Foto: SVT/genrebild

Åtal för liga som misstänks ha rånat offer via sugardejtingsajter

Uppdaterad
Publicerad

Tre män och en kvinna misstänks ha lurat två brottsoffer genom att annonsera via sugardejtingsidor där unga kvinnor söker kontakt med äldre män för att umgås. De unga misstänkta, som alla är i åldrarna 20 till 24 år, åtalas nu och riskerar flera års fängelsestraff.

När brottsoffren anlände till den aktuella adressen i Varberg för att träffa den unga kvinnan möttes de istället av gänget som med hot om våld ska ha fått dem att lämna över kontanter eller överföra kontanter till gärningsmännen.

Totalt ska gänget ha tillskansat sig 5 000 kronor på detta sätt. Händelserna ska ha inträffat vid två tillfällen i november 2020.

Straffskalan för rån ligger på lägst ett år upp till högst sex års fängelse.

– Rån är ett mycket allvarligt brott och jag kommer i detta fallet att yrka på högre straff än miniminivån, säger kammaråklagare Olof Åberg till SVT Nyheter Halland.

Försökte även med utpressning

Gänget ska även har försökt utpressa ett av offren på ännu mera pengar efter rånet.

Ligan var beväpnade med knivar och ett av rånoffren ska ha blivit misshandlat med slag mot huvudet och kroppen.

Alla fyra misstänkta åtalas nu vid Varberg tingsrätt för rån, försök till utpressning och övergrepp i rättssak – då de försökt förmå offren att inte göra polisanmälan.  Flera av ligans medlemmar åtalas även för narkotikabrott, misshandel, förgripelse mot tjänsteman och olaga hot.

Samtliga nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.