Gropen där olyckan inträffade. Foto: Polisens förundersökning.

Åtal om arbetsmiljöbrott efter jordras läggs ner

Publicerad

Hösten 2017 fick två arbetare jordmassor över sig när de arbetade i en grop i Köinge. Arbetsgivaren åtalades misstänkt för arbetsmiljöbrott – men nu läggs åtalet ned då preskriptionstiden har gått ut.

De båda arbetarna höll på att lägga fiberkabel när jorden rasade över dem. De blev snabbt framgrävda av andra personer som befann sig på platsen, däribland arbetsgivaren.

Utredningen var först inriktad på företagsbot, med en preskriptionstid på fem år. Men en bit in i utredningen försvann förutsättningarna för att kräva en sådan eftersom ett konkursförfarande satts igång. Då åtalades istället arbetsgivaren misstänkt för arbetsmiljöbrott.

”Ett misstag från min sida”

Nu har dock åtalet lagts ned.

– Jag hade förbisett att det var preskriberat, det var ett misstag från min sida, säger kammaråklagare Bo Lindgren.

Han tillägger att arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada har en preskriptionstid på två år.

– När åtal väcktes för arbetsmiljöbrott blev jag uppmärksammad på att tiden hade gått ut, säger åklagaren.

Vad säger du till de arbetare som drabbades?

– Jag hoppas att deras rättigheter tas tillvara via försäkringar. Det var inte aktuellt med något skadestånd för deras del i målet, svarar Bo Lindgren.

Åklagaren har själv anmält sitt misstag till sin chef och åklagarmyndighetens tillsynsavdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.