Ringhals 3 snabbstoppades igen i torsdags kväll. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Återstarten av Ringhals försenas – ett dygn till

Uppdaterad
Publicerad

Återstarten av kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 försenas ytterligare. Tidigare var prognosen midnatt på måndag. Nu skjuts återstarten upp ytterligare ett dygn, till tisdagen klockan 23.29.

– Det pågår ett intensivt arbete med att lösa problemet, säger Ringhals presschef Anna Collin till SVT.

Planen var att reaktorn skulle startas om på lördagskvällen, sedan sköts starten upp till på måndag. Nu skjuts den upp ytterligare ett dygn. Enligt Ringhals presschef Anna Collin har man ringat in var felet finns, men eftersom styrsystemet är så pass komplext behövs mer tid.

– Det pågår ett intensivt arbete med att lösa problemet. Vårt expertteam behöver jobba vidare för att bottna problemet, och då måste vi ge det mer tid, säger Anna Collin till SVT.

Skjuts upp för tredje gången

Anledningen till att återstarten skjuts upp ytterligare ett dygn beror på att ännu en avvikelse har upptäckts i samband med stilleståndet.

– Elektronikfelet som utlöste stoppet är löst, men nu har vi ytterligare en avvikelse som måste utredas och det gör vi, säger Anna Collin.

Hon tillägger också att det inte råder någon säkerhetsmässig risk i samband med att reaktorns återstart nu skjuts upp igen, men att säkerheten går först.

– Vi ska inte koppla upp något annat än en felfri anläggning mot elnätet, säger hon.

”Måste gå djupare”

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes under nyårsdagen och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags. Men när man startade upp upptäckte man ett vattenläckage från ett mindre dränagerör vid en av turbinerna.

Det nuvarande felet ligger i samma del som tidigare. Det är dock ännu inte fastställt varför reaktorn snabbstoppades automatiskt på nytt i torsdags kväll.

– I och med att det hände samma sak på nytt måste vi gå djupare. Så fort vi har identifierat när felet kan vara åtgärdat meddelar vi det. Vi har en skyldighet gentemot marknaden.

I nuläget planeras starten ske på tisdag klockan 23.29.

– Alla vet hur det ligger till med elpriset. Vi vill undvika den här typen av produktionsstopp och se att det inte leder till fler fel, säger Anna Collin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer