Blandade batterier och klockor. Foto: TT

Återvinningsföretag får betala böter för miljöbrott

Publicerad

För höga halter zink i dagvattnet i området där Stena Recycling har sin återvinningscentral i Varberg resulterar i att Stena tvingas betala 100 000 kronor i företagsbot.

Vid två tillfällen år 2016 kunde man mäta att det var för höga halter av zink i dagvattnet i samma område som Stena Recycling har sin återvinningscentral i Varberg. Vid första tillfället så kunde man enligt Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål se att vattnet vid första tillfället innehöll 0,2 milligram per liter zink för mycket, och vid det andra tillfället 0,44 milligram per liter för mycket.

Företagsbot för miljöbrott

Nu åker återvinningsföretaget på att betala företagsbot på 100 000 kronor för miljöbrott, då de inte gjort vad som krävts för att förebygga att zinknivån blev för hög.

Stena Recycling tvingas även att betala 75 000 kronor för att cirka 300 liter diesel läckt ur en gammal rostig cistern på en anläggning i Eslöv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer