Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektorn Pär Henriksson: ”Färgade av datorspelsmiljöer där man har nio liv. Går det åt helvete en gång så gör man om det” Foto: SVT

Åtta elever avstängda efter snöbollskastning – rektorn försvarar krafttaget

Uppdaterad
Publicerad

Åtta elever har stängts av sedan Örnaskolan i Hyltebruk skärpte konsekvenserna för snöbollskastning. Skolans krafttag mot elever som bryter mot snöbollsförbudet har både hyllats och kritiserats, men rektorn Pär Henriksson står fast vid beslutet att stänga av snöbollskastarna i fem dagar.

Det var på tisdagen som Örnaskolan började tillämpa de hårdare konsekvenserna för elever som bryter mot förbudet att kasta snöboll på skolgården. Det var bland annat med anledning av att en elev skadats av en snöboll som skolan skärpte konsekvenserna för att få slut på snöbollskastningen.

Enligt rektorn Pär Henriksson var problemet omfattande och de yngre barnen var rädda att gå över skolgården till matsalen eftersom några högstadieelever kastade snöbollar mot dem.

Avstängningarna har gjort skillnad

Men nu efter att åtta elever stängts av har situationen blivit bättre. De skärpta konsekvenserna har dock kritiserats, men också hyllats, i vår chatt.

I klippet ovan förklarar rektorn varför skolan skärpt konsekvenserna, och varför det inte är aktuellt med en uppstyrd snöbollskastning på angiven plats som bevakas av personalen.

Och i klippet nedan berättar eleverna Mollie Mathiasson och Amelia Bengtsson om hur situationen blivit efter krafttagen mot snöbollskastningen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mollie Mathiasson och Amelia Bengtsson tycker att det blivit bättre efter att konsekvenserna för snöbollskastning på Örnaskolan skärpts. Foto: SVT

SVT rapporterade · Ska snöbollskastning ge avstängning?

Tack för era åsikter. Den här chatten är nu stängd!
06.54
Bra att de tar tag i problemet.
06.55
Ja det är rätt. Speciellt när elever blir skadade eller att det sker så frekvent att varken lärare eller elever känner sig säkra, ens inomhus.
Men straffet kan ses som en ledighet av eleverna, så kanske kvarsittning efter skoltid hade varit ett komplement samt mer påbackning till föräldrarna så dom tar sitt ansvar.
07.09
Mycket bra! Äntligen nån som slutar dalta och tar i med hårdhandskarna.
07.09
Vad är det som händer? Barn har i alla tider kastat snöboll. Blir de så ömtåliga av allt spelande inomhus? Kanske dags att tänka om, och låta barnen leka lite. Vi som är äldre tog ju en enorm skada, genom snöbollskastning, vi har byggt Sverige.
07.09
Äntligen får skolledningen tummen ur. Ska det verkligen behöva gå så långt att elever blir skadade innan det blir konsekvenser för de elever som inte sköter sig.
07.27
Bra agerat från skolan, men bättre vore väl kvarsittning..... eller finns inte det kvar?
07.27
Bra beslut. Eftersom inget annat verka fungera så tror jag detta är ett bra sätt att komma åt eleverna. Snöbollskastning i sig har säkert inte varit något problem innan. Men det kastats inomhus, in genom öppna fönster, på de yngre barnen i förskoleklass som ska passera för att gå till matsalen, då har det gått för långt.
07.31
Absurt. Skolplikt i Sverige. Mobbar du blir du kvar, kastar du snöboll stängs du av. Läs igen och förstå hur orimligt det är. Problemen behöver mötas på annat sätt.
09.11
Djävla dumheter att förbjuda snöbolls kastning vilka barn har inte kastat snöbollar efter lärare och vaktmästare ingår ju i friheten att ha snöbollskrig. PL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer