Skogskojans förskola i Älvsered och Michel Pettersson. Foto: Skogskojans föräldrakooperativ/Privat

Babyboom på glesbygden

Publicerad

Vanligtvis talas det om att glesbygden avbefolkas. Men i Älvsered är det fullt med nytillkomna invånare. Skogskojans förskola upplever just nu ett högt tryck.

– Det är rätt många ungdomar som återvänder och sen skaffar de barn, säger Michel Petterson, ordförande för föräldrakooperativet Skogskojan.

Älvsered är en liten tätort i Falkenbergs inland. Likt andra ställen på glesbygden har befolkningskurvan mestadels pekat neråt de senaste decennierna. Men nu ser det ut att hända saker.

– Kooperativet Skogskojan har funnits sedan 1990 och så många barn som det är på dagis nu har det aldrig varit, säger Michel Pettersson.

”Allting hör ihop”

Han tror att framtiden är ljus för Älvsered och menar att hela samhället vaknat till liv genom nytillskottet av invånare.

– Här finns många idéer. Det händer mycket när några stycken flyttar tillbaka och talar positivt om Älvsered. Affären öppnade igen förra året och macken fick vi tillbaka för några år sedan. Allting hör ihop och många små grejor gör att folk vill bo här, säger Michel Pettersson.

Kö till förskolan

Han menar att kvaliteten på skolan är en viktig del i det hela. I Älvsered finns nu 48 barn i åldern 0-5 år. Skogskojans förskola i Älvsered har i nuläget 29 barn inskrivna och 16 i kö. Platserna räcker helt enkelt inte inte till. I går blev det klart att Falkenbergs kommun godkänner att delar av bygdegården får användas till förskoleverksamhet. Men de får samsas med det äldre gardet som på onsdagar kör ett parti bridge.

– Vi har en jättefin utegård som vi kan använda, så det blir inga problem. På det här sätter får bygdegården in lite pengar också, så det blir win win för Älvsered, säger Michel Pettersson.

Utvecklingen är positiv i Älvsered?

– Absolut, det känner man också. Samarbetet här fungerar så himla bra, säger Michel Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.