Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för att höra Johan Berntsson grundskolechef i Varbergs kommun svara på kritiken. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Barn blev av med skolskjuts – Kommunen: ”Föräldrarnas ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget finns det inget dokumenterat om att vägen mellan Lindbergs skola och Tofta i Varbergs kommun är för farlig för barn att cykla på. Därför finns det inget skäl till att bevilja elever skolskjuts som inte uppfyller kommunens avståndskrav. Ansvaret för barnen ligger hos föräldrarna, menar grundskolechef Johan Berntsson.

Flera föräldrar i Tofta är kritiska till att ortens barn inte längre får skolskjuts. I åratal har det beviljats per automatik, men så är inte fallet längre. Kommunen menar att det har skett på fel sätt tidigare, och nu måste föräldrarna ansöka om skolskjuts.

Skolvägen uppfyller inte kommunens avståndskrav från skolan, men enligt föräldrarna är vägen livsfarlig för barnen att cykla på.

Ska granskas

När en av föräldrarna tog kontakt med kommunen fick hon som svar av grundskolechefen att skolskjuts inte kan beviljas då vägen inte anses vara farlig.

– Det var lite snabbt uttryckt av mig där, jag hade inte satt mig in i ärendet än. Vi har inte gjort en individuell bedömning, säger Johan Berntsson, grundskolechef i Varbergs kommun.

När ansökningarna nu trillar in hos kommunen, ska kommun granska om vägen inte anses vara säker och om skolskjuts därför kan beviljas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolvägar i Halland

Mer i ämnet