Lars Kristén, lektor i pedagogik på Högskolan i Halmstad, utvärderar vad fysisk aktivitet på recept betyder för barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser. Foto: Nadya Norton/SVT/TT

Barn med neuropsykiatriska diagnoser kan få fysisk aktivitet på recept

Publicerad

Barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD kan ha svårt att hitta en idrott som fungerar. En anledning kan vara att de är i behov av extra stöd. Via barn- och ungdomspsykiatrin i Halmstad och Varberg kan dessa barn och unga få fysisk aktivitet på recept.

Sedan hösten 2014 pågår ett utvecklingsarbete i Halmstad och Varberg. Barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser kan få fysisk aktivitet på recept via barn- och ungdomspsykiatrin.

Det här sker i samarbete med Region Halland, Hallands idrottsförbund och lokala idrottsföreningar. Över 200 recept har skrivits ut.

– Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att klara av större sammanhang där det finns mycket stim; som ljud, många barn i rummet, det ska tas instruktioner och de ska kunna vänta på sin tur. Vi ser ett behov att anpassa aktiviteten, ha mindre grupper och ha utbildade ledare som tänker på hur man lägger upp aktiviteten med struktur och förutsägbarhet, säger Mattias Sassersson, avdelningschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Varberg.

Utvärderas av högskolan

Forskare vid Högskolan i Halmstad utvärderar projektet när det gäller fysisk aktivitet för barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser. Hittills har de tittat på hur samarbetet mellan barn- och ungdomspsykiatrin och idrottsföreningarna fungerar samt intervjuat föräldrar till barn som fått fysisk aktivitet på recept.

I klippet ovan berättar Lars Kristén, lektor i pedagogik på Högskolan i Halmstad, vad fysisk aktivitet på recept betyder för dessa barn och unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.