Monica Wester är skolergonom och fysioterapeut och representerar Barnverket i Stockholm. Foto: Privat

Skolergonom: ”Getingeskolan exempel på systemfel”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet om Getingeskolan där elever drabbats av hälsobesvär når utanför Hallands gränser.

Efter att ha hört att överläkarens ord om Getinge ringer skolergonomen och fysioterapeuten Monica Wester upp SVT Nyheter Halland.

– Det som sker på Getingeskolan är fruktansvärt och jätteallvarligt men jag är inte förvånad, säger Monica Wester som representerar Barnverket i Stockholm.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Getingeskolan långt ifrån ensam

Monica Wester berättar att Barnverket får medel från Skolverket för att öka föräldrainflytandet på landets skolor. Hon menar att Getingeskolan är långt ifrån ensam, men att det är ett tydligt exempel på ett systemfel där det saknas förebyggande åtgärder för elevers fysiska hälsa.

– Mätningarna borde absolut vara färdiga innan barnen släpps in igen.

Läs mer: Detta har hänt på Getingeskolan Eksem, svartmögel, läckage och stora temperaturskillnader

Vill ha extern utredare

Fastighetsnämndens ordförande har tidigare berättat för SVT Nyheter Halland att det utifrån miljöförvaltningens bedömning är ofarligt att vistas på skolan under tiden som luftmätningen pågår. Monica Wester ställer sig kritisk till att det mätningarna genomförs på kommunal nivå.

– Det blir en kostnadsfråga för kommunen. Utredningen borde absolut göras av en nationell utredare och inte av miljöförvaltningen.

Fakta

Barnverket är en rikstäckande föräldraorganisation som utgår från att barn har kropp, sinnen och en känslig hjärna i utveckling som påverkas av miljön. De arbetar för ökat föräldrainflytande och hälsofrämjande miljöer i förskola, grundskola, fritids och gymnasium utifrån ett barn- och elevhälsoperspektiv. Barnverket vill att barn- och elevhälsoperspektivet med riskbedömningar ska finnas med i skolväsendets systematiska kvalitetsarbete.

Källa: Barnverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Mer i ämnet