Anders Sjökvist, ordförande Lövstavikens Båtförening i Falkenberg.

Båtklubb positiv till hårdare motorkrav

Uppdaterad
Publicerad

Under årets båtmässa i Göteborg driver Transportstyrelsen en klimatkampanj där båtägare bland annat uppmanas att byta ut äldre miljöförstörande båtmotorer.

Inställningen till miljö- och klimatfrågan skiljer båtföreningarna åt i Halland. Vissa lägger större fokus än andra. Lövstavikens Båtförening i Falkenberg ser gärna att myndigheter ställer högre krav för att gynna miljön, men vill själva inte lägga sig i medlemmarnas motorval.

– Vi kan inte råda över vad folk väljer för motoralternativ, det får helt enkelt vara en myndighetsfråga, säger Anders Sjökvist, ordförande Lövstavikens Båtförening i Falkenberg.

Flera föreningar i Halland berättar att äldre tvåtaktsmotorer, som Transportstyrelsen pekar ut som en miljöbovar, förekommer i hamnar men blir allt färre.

Lyckas Transportstyrelsen inte med uppmaningen om att få båtägare att byta gamla motorer på frivillig väg kan ett strängare lagkrav blir aktuellt, enligt myndigheten.

Klicka på klippet för att höra mer om hur föreningen tänker kring miljöfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.