Förlossningen på Varbergs sjukhus får IVO-kritik efter att en bebis avlidit. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Bebis avled efter brister på förlossningen i Varberg

Publicerad

Kvinnan sökte vård för kraftiga buksmärtor men blev hemskickad efter kontroll och smärtlindring. Några timmar senare kom hon tillbaka med kraftiga smärtor, kräkningar och blekhet. Trots det fick hon vänta på hjälp i väntrummet.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, förlossningsvården i Varberg för bristfällig vård. I beslutet skriver IVO att man borde ha diskuterat eventuella anledningar till patientens buksmärtor och att hon borde ha undersökts av en läkare innan utskrivningen vid det första besöket. IVO skriver också att hon inte borde fått vänta så länge på hjälp andra gången.

Borde uppmärksammat riskerna

Visserligen hör det inte till vanligheterna att livmodern spricker när en kvinna inte är i aktivt värkarbete – men man borde ha fattat misstankar när patienten hade stora smärtor som inte blev bättre, menar IVO. Att hon dessutom tidigare genomgått ett kejsarsnitt som ökar risken för en sprucken livmoder borde ha gjort att personalen reagerade.

När patienten sedan återkom till förlossningskliniken med sina smärtor fick hon vänta på hjälp då personalen inte uppmärksammade hennes tillstånd. Enligt sjukhuset själva så var man mitt uppe i en överrapportering mellan personalen och att detta då påverkade omhändertagandet.

Men det är inte en tillräckligt god anledning menar IVO som menar att de bör ha ett arbetssätt som säkerställer det akuta omhändertagandet dygnet runt.

Barnet avled några månader senare

Barnet som sedan föddes med akut kejsarsnitt fick allvarliga skador och avled kort därpå på grund av dessa. Kvinnan har anmält Hallands sjukhus i Varberg till patientnämnden samt till IVO som nu riktar skarp kritik mot förlossningsavdelningen.

Förlossningsavdelningen har efter händelsen sett över sina rutiner kring hur man förbättrar det akuta omhändertagandet samt anmält händelsen enligt lex Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer