Fastighetsägaren döms för att ha beställt eller utfört avverkningen på 260 träd som växte mellan huset och havet i Tylösand. Foto: Polisens förundersökning

Besked från Högsta domstolen – fastighetsägare sätts i fängelse för skogsavverkning i Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen avslår överklagandet från fastighetsägaren i Tylösand som dömts för skogsavverkning på kommunens mark. Därmed står det klart att det blir femton månaders fängelse och miljonbelopp i skadestånd.

Det var under 2018 som ett skogsparti fälldes utanför mannens hus i Tylösand. Avverkningen gav utsikt från huset mot havet och eftersom det var på kommunens mark polisanmäldes fastighetsägaren.

Hovrätten bedömde att mannen medvetet beställt eller utfört trädfällningen och dömde honom till anstiftan av grov skadegörelse och egenmäktigt förfarande.

Överklagan avslås

Han överklagade domen, men nu har Högsta domstolen beslutat att inte ta upp målet. Det innebär att det står klart att mannen ska avtjäna ett år och tre månader i fängelse och betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd till Halmstads kommun.

Ytterligare en person har tidigare dömts till böter för medhjälp, medan två personer som också ska ha varit med vid skogsarbetet har friats från brottsmisstanke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.