• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: Polisens förundersökning

Fängelse för man som sysslade med trädskövling i Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

En fastighetsägare skövlade träd på kommunens mark i Tylösand för att få en bättre utsikt. Mannen anmäldes och har nu fått sin dom av hovrätten: Femton månaders fängelse och flera miljoner kronor i skadestånd.

Under 2018 fälldes en stor mängd träd utanför mannens hus i Tylösand, något som gav utsikt mot havet. Hovrätten bedömde att 260 träd har fällts, fler av dem var bergtall som planterats på 1800-talet och som kan bli upp till 800 år gamla.

Hovrätten ansåg att det utan tvivel var mannen som stod bakom fällningen, även om han hyrde in arbetskraft. Han döms därför till anstiftan av grov skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Det innebär att mannen får fängelse i ett år och tre månader. Han ska betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd till Halmstads kommun och stå för sina egna rättegångskostnader. Sedan tidigare ska mannens företag betala en miljon för det ökade värdet på huset.

Hovrätten skärper straffet

Straffet är hårdare än det Halmstads tingsrätt dömde honom till. I tingsrätten fick mannen dagsböter och skulle betala en halv miljon kronor till kommunen i skadestånd.

Eftersom det inte går att återskapa marken med likadana träd döms mannen att stå för det minskade värdet på marken. Hovrätten ansåg att tingsrätten gjort en försiktig värdering och höjer därför summan. Det är ändå lägre än vad åklagaren och Halmstads kommun tyckte skadan var värd: 20 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer