I klippet berättar Klas Lundgren, kammaråklagare Halmstad, om åklagarsidans syn på domen. Foto: Ur polisens förundersökning/SVT

Åklagare om avverkningsdomen i Tylösand: ”På gränsen till fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna ville att huvudmannen i skogsavverkningshärvan i Tylösand skulle dömas till fängelse. Men det stannar på villkorlig dom och böter.

– Hade tingsrätten tyckt att skadevärdet varit lite högre hade det blivit fängelse, så det är på gränsen, säger åklagaren Klas Lundgren efter domen.

De båda åklagarna i målet, Sofia Corin och Klas Lundgren, fick två av de fyra åtalade männen fällda för att ha haft del i att strandskog på kommunens mark i Tylösand avverkats olagligt.

Men varken straffet eller brottsrubriceringen blev vad åklagarna krävde i domen som Halmstads tingsrätt kom med på tisdagen.

Strandskogsskövling

Huvudmannen dömdes inte för grov skadegörelse, utanför anstiftan till grov skadegörelse samt anstiftan av egenmäktigt förfarande.

Straffet blev inte fängelse, utan en villkorlig dom med 200 dagsböter – totalt 200 000 kronor.

Men om åklagarna tänker driva frågan vidare i högre instans har de ännu inte bestämt.

Se åklagaren Klas Lundgren reagera på domen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strandskogsskövling

Mer i ämnet