Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så blev domen efter skogsavverkningen i Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

Efter det uppmärksammade målet om skogsavverkning i Tylösand i Halmstad tingrätt döms nu två personer till dagsböter. Den huvudmisstänkte ska dessutom betala skadestånd på en halv miljon kronor till kommunen. Två av de åtalade frias.

Totalt fyra personer stod åtalade med anledning av avverkningen. En huvudåtalad, som äger en intilliggande tomt, och tre personer som åtalats för att ha medverkat i olika delar av utförandet.

Den huvudåtalade mannen frias från åtalspunkten grov skadegörelse, och döms istället för anstiftan till grov skadegörelse samt anstiftan av egenmäktigt förfarande. Påföljden blev 200 dagsböter, en summa som landar på totalt 200 000 kronor. Det handlar om en villkorlig dom.

Den huvudåtalade ska även betala skadestånd till kommunen på en halv miljon kronor.

Bolag får betala en miljon

Ytterligare en av de åtalade döms för medhjälp till egenmäktigt förfarande med påföljden 100 dagsböter, med totalsumman 100 000 kronor.

Dessutom ska ett bolag, knutet till den huvudåtalade, betala en miljon kronor till staten för att ha fått ekonomiska fördelar till följd av ett brott.

De ytterligare två personerna som ingick i åtalet frias på samtliga punkter.

Avverkningen upptäcktes 2018

Det var i september 2018 som avverkningen uppdagades och polisanmäldes av Halmstads kommun, som äger marken. I slutet av 2019 kom åtalet och enligt åklagaren ska syftet med avverkningen ha varit att skapa havsutsikt och på så sätt öka värdet på en intilliggande tomt.

Vilken växtlighet som funnits på den aktuella marken har varit en central fråga. Försvaret menar att det handlat om mindre växter av ett lägre värde medan det enligt åtalet ska ha handlat om 302 träd. Tingsrätten skriver i domen att det anses bevisat att det handlat om 260 träd, något som de grundar i en certifierad arborists bedömning av flygfoton.

Nekade till brott

Halmstad kommun ville att den huvudmisstänkte skulle betala runt 20 miljoner kronor i skadestånd – medan försvarets egen värdering landade på en summa på max 130 000 kronor.

Samtliga åtalade har nekat till brott.

Parterna har till och med den 10 november på sig att överklaga domen. Totalt kommer advokatskostnaderna för de tre övriga misstänkta i åtalet att landa på drygt 1,1 miljoner kronor – en kostnad som staten får stå för. Den huvudmisstänkta får dock betala sin egen försvarare ett belopp på nära en halv miljon kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se och höra SVT Nyheters reporter Elin Schwartz berätta om fallet med den oplagliga strandskogsskövlingen i Tylösand. Foto: Foto från polisutredningen, taget av vittne till skogsavverkningen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strandskogsskövling

Mer i ämnet