SVT:s reporter Elin Schwartz berättar om första delen av onsdagens förhandling gällande strandskogsskövlingen i Tylösand. Foto: SVT/Bild från polisens förundersökning

Det här händer i rättegången om skogsavverkningen i Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om de fällda träden i Tylösand fortsätter. En stor tvistefråga i rättegångssalen under onsdagen är hur mycket träden som avverkats faktiskt var värda och hur det såg ut innan avverkningen.

Det var hösten 2018 som det upptäcktes att en en del av kommunens strandskog var nedsågad i Tylösand. Minst 302 träd ska ha blivit fällda. Nu två år senare är rättegången i full gång.

Fyra personer står åtalade för grov skadegörelse, varav den huvudmisstänkte är ägare till en angränsande tomt. Alla nekar till brott men enligt åklagaren ska syftet ha varit att skapa havsutsikt och på så sätt öka värdet på den egna tomten.

Värdet på träden omdiskuterat

Halmstad kommun kräver 20 miljoner i skadestånd av den huvudmisstänkte. Försvaret menar däremot att träden kan omplanteras till en summa på cirka 130 000 kronor.

SVT:s reporter Elin Schwartz har varit på plats i salen och förklarar läget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.